• Er zijn forse versoepelingen van de coronamaatregelen op komst, zo melden ingewijden aan de NOS.
  • Er hoeft vanaf volgende week geen 1,5 meter afstand meer te worden gehouden in stadions en theaters.
  • Ook mag de horeca naar verluidt tot uiterlijk 01.00 uur openblijven.
  • Lees ook: Tweede Kamer torpedeert plan voor invoering 2G bij coronacheck

Het kabinet wil dat stadions en theaters vanaf volgende week vrijdag geen 1,5 meter meer hoeven aan te houden en dus veel meer mensen binnen kunnen laten. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving door de NOS.

Voor plekken met maximaal 500 zitplekken zou ook geen vaste zitplaats meer nodig zijn, voor locaties met meer stoelen wel. Ook wil het kabinet het mogelijk maken dat de horeca open kan tot uiterlijk 01.00 uur.

Het coronatoegangsbewijs blijft wel van kracht in de sport, cultuursector en horeca. Het nachtleven zou weer open kunnen met gebruik van het zogeheten 1G-toegangsbewijs, meldt het AD. Dan moet iedereen, ook gevaccineerden of mensen die onlangs corona hebben gehad, vooraf een test doen.

Het gaat om een voorstel: eerst moet het Outbreak Management Team adviseren of de versoepelingen kunnen doorgaan. De voorstellen komen uit een brief die later op donderdag naar de Tweede Kamer gaat. Het gaat om “een soort wat-zou-het-kunnen-zijn-pakket”, aldus premier Mark Rutte woensdag.

Woensdag meldden ingewijden al dat het kabinet ook het thuiswerkadvies wil intrekken. Vanaf het einde van februari zouden vrijwel alle coronamaatregelen vervallen, mits het volgens de medische experts kan. Dan zouden ook het mondkapje en de 1,5 meter afstand verdwijnen.

Vrijdag komt het OMT bij elkaar om te praten over de vraag wat er vanaf volgende week versoepeld kan worden. Dinsdag volgt er een persconferentie, waar zorgminister Ernst Kuipers het besluit van het kabinet toelicht. Dat doet hij zonder Rutte. Die zit dan in de Eerste Kamer voor een debat. Kuipers zal de persconferentie vaker alleen gaan doen, is de verwachting.

Horeca blij met ruimere openingstijden, maar nachtclubs hebben er niks aan

Als de horeca vanaf komende week weer tot 01.00 uur open mag blijven, dan is dat goed voor de gewone cafés en restaurants. Voor de nachthoreca "betekent dit niets", stelt voorzitter Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in een eerste reactie. "De overheid doet nu of ze daar ook wat voor betekent, maar dat is niet zo."

In gesprekken met de ministeries kwamen de langere openingstijden afgelopen week al aan de orde, zegt Willemsen. Daarnaast lijkt het plan om de nachtclubs en discotheken te openen met verplicht testen vooraf post te hebben gevat bij de overheid, geeft Willemsen aan. KHN ziet daar echter niets in. "De doelgroep van de nachthoreca heeft zich niet laten boosteren en zal zich ook niet laten testen. Die gaan dan naar illegale feestjes en dan heb je er helemaal geen grip meer op."

Daarnaast hebben tieners en twintigers weinig kans op ernstige symptomen bij een besmetting met de omikronvariant van het coronavirus, benadrukt Willemsen. KHN wil daarom voorlopig de nachtclubs en discotheken openen met het verplicht tonen van een QR-code. "Maar als de beperkingen verdwijnen, moet die verplichting er ook snel weer vanaf."

Willemsen snapt het dan ook goed dat de nachthoreca dit weekeinde de deuren opent tijdens een protestactie. "Wij hebben daar heel veel begrip voor. Zij zien dat mensen in huis feestjes houden en in fabriekspanden en zelf moeten ze gesloten blijven." Dat er nu toch gemeentes zoals Amsterdam zijn die aankondigen boetes uit te gaan delen, begrijpt de KHN-voorzitter eveneens. "Burgemeesters zitten ook in een lastige positie." Willemsen blijft dan ook positief gestemd. "We hopen dat er de komende dagen nog wat anders uitkomt."

KNVB durft niet te vroeg te juichen

De KNVB wil nog niet te ver vooruitlopen op het voornemen van het kabinet om vanaf volgende week veel meer toeschouwers in de stadions van clubs uit het betaalde voetbal toe te laten.

"We reageren pas als de beslissingen definitief zijn genomen", laat een woordvoerder desgevraagd weten. "In de afgelopen periode hebben we wel vaker gezien dat er in de dagen voorafgaand aan een persconferentie dingen veranderden. We baseren ons daarom liever straks op de feiten. Bovendien zijn de gesprekken nog gaande. Maar wat we willen lijkt me duidelijk. Dat hebben we in de afgelopen tijd voldoende naar voren gebracht."

De stadions mogen nu nog maar voor een derde worden gevuld. Dat is zeer tegen de zin van de KNVB en de clubs, die al geruime tijd pleiten voor het loslaten van de beperkingen. De clubs voerden afgelopen weekeinde nog actie door de spelers het veld op te sturen in shirts met daarop letters die de tekst 'stadions vol' vormden.

De profclubs pleitten er eerder bij het kabinet al voor om minimaal twee derde van hun stadioncapaciteit te mogen gebruiken, maar de regering wilde niet verder gaan dan een derde. Het Supporterscollectief, waarbij supportersverenigingen van vrijwel alle clubs zijn aangesloten, begon een onlinepetitie die inmiddels door tienduizenden is ondertekend.

Bedrijven Zuidas zullen direct kantoren heropenen

Bedrijven op de Amsterdamse Zuidas zeggen niet te kunnen wachten totdat zij, misschien al volgende week, weer vaker hun personeel mogen verwelkomen. Als het thuiswerkadvies in overeenstemming met de woensdag uitgelekte kabinetsplannen zal worden geschrapt, gaan de advies- en advocatenkantoren daar veelal meteen gebruik van maken. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP.

Accountants- en advieskantoor Deloitte heeft al een plan klaar liggen. "We hopen dat het thuiswerkadvies gaat vervallen", zegt een woordvoerster. Als dat ook echt gebeurt, wil het bedrijf zo snel mogelijk, waarschijnlijk al de volgende dag, hybride werken invoeren. Dat betekent daar dat ongeveer de helft van de tijd op kantoor wordt gewerkt en de andere helft vanuit huis. "Na vorige versoepelingen wilden mensen weer heel graag naar kantoor. Dan zagen we een korte piek, maar dat normaliseerde snel weer." Dat wordt nu weer verwacht.

Ook advocatenkantoor Houthoff wil zodra het kan de deuren van het gebouw weer "met plezier open zetten" en medewerkers vragen drie keer per week naar kantoor te komen. Door ook zelftesten aan te bieden moet volgens een woordvoerder veel mogelijk zijn. "Zo hebben we het de afgelopen tijd ook veilig gemaakt voor mensen die niet thuis konden werken."

De collega-advocaten van Loyens & Loeff en de adviseurs van adviesbureau BCG zeggen ook allebei niet te kunnen wachten totdat weer meer mensen op de werkvloer aanwezig mogen zijn. Zij hopen hun medewerkers ongeveer vier keer per week op kantoor te gaan zien. "We kijken er wel naar uit, omdat mensen het leuk vinden om naar kantoor te gaan. We zijn toch sociale dieren", aldus Patrick van Oppen, partner bij Loyens & Loeff.

ABN AMRO zegt de bekendmaking van de daadwerkelijke maatregelen te willen afwachten. Dinsdag geeft zorgminister Ernst Kuipers een nieuwe coronapersconferentie. Adviesbureau EY zegt na die toespraak te beslissen over het weer werken op kantoor door de ongeveer 5.000 medewerkers. "Ook al mag je open, er is nog wel een hele hoge besmettingsgraad. We willen mensen niet blootstellen aan besmettingsgevaar. Dat zou slecht werkgeverschap zijn", zegt een woordvoerder.

LEES OOK: Kabinet geeft prioriteit aan het openhouden van de samenleving: toegang tot zorg en sociaal-economische belangen gaan even zwaar wegen